Рассказы о велопоходах

Буддизм Тхеравади :: Часті питання :: Буддизм як спосіб життя :: Будда. Буддизм. Тхеравада.ру

Буддизм - це шлях самовдосконалення, сенс якого полягає в повному позбавленні від смутку, проблем, незадоволеності, депресій, болю, стогонів і печалі - які, відповідно до буддизму, аж ніяк не обмежуються тільки однією єдиною життям

Цей шлях веде ні до забуттю або спробам втекти і сховатися від проблем, а навпаки - до повного і абсолютного прозріння в справжню реальність світу, до того, щоб пізнати життя саме такою, якою вона є насправді - без ілюзій і прикрашання.

Для цього буддист прагне до очищення шкідливих забруднених станів розуму, які деформують реальність - таких як неуцтво, егоїзм, зверхність, злість і роздратування, жадібність і пристрасть, ревнощі, безсоромність, лінь і т.д. - і намагається виростити і розвинути чисті і доброчинні якості свідомості - мудрість, доброту, співчуття, турботу про інших, щедрість, скромність та інші чесноти. Все це дозволяє поступово очищати розум, роблячи його сильним і яскравим, що веде до міцного відчуття благополуччя, зменшує занепокоєння, негаразди і депресії, а в кінцевому підсумку служить необхідною умовою для глибоких прозрінь, які призводять до остаточного звільнення.

Буддизм виник приблизно 2,5 тисячі років тому, коли індійському принцу Сіддхаттхе готам за рахунок медитативної практики власними силами вдалося досягти прозріння в справжню реальність світу, завдяки чому він став відомий як « Будда », Що означає« пробуджений ». Повністю пізнавши світ, він побачив спосіб, як можна поступово зменшити, а потім остаточно і безповоротно знищити будь-які страждання життя.

Буддизм не є Богом об'явлені релігією, а сам Будда не пророк якогось божества. На відміну від інших релігій, Будда не приділяв уваги теорій створення світу або ідеї бога-творця. Чи не вчив він і того, що існує вічна і незмінна душа, яка повинна з'єднатися з Богом, Космосом або з великими вчителями людства. Тому буддизм іноді називають релігією без бога і без душі.

Все, чого навчав Будда, було осягнуте їм на власному досвіді своїми силами, і тому кожен, якщо докладе належних зусиль, може повторити його шлях вже в цього самого життя. Будда не визнавав відмінностей між національностями, кастами або соціальними групами, і метод, який він проповідував, був відкритий і для чоловіків і для жінок. Цей шлях іноді називають «серединним», що означає уникнення надмірних крайнощів гедонізму і аскетизму, а йти по ньому можуть як буддійські ченці, так і буддисти-миряни.
В основі вчення Будди лежать:
Чотири Благородні Істини
Шляхетний Восьмирічний Шлях

Суть ідеї буддизму полягають в тому, що його послідовникам потрібно робити добрі справи і утримуватися від вчинення неблагих вчинків, не піддаватися спокусам і тренувати свій розум. Цей шлях безпосередньо пов'язаний з розвитком трьох чеснот: моральності, зосередження і мудрості, що призводить до кінцевого підсумку - набуття Ніббана, тобто станом найвищого щастя і повної відсутності страждань.
У віці вісімдесяти років Будда закінчив свій земний шлях в Кусінаре (сучасний Уттар-Прадеш в Індії). За минулі тисячоліття буддизм і традиції буддизму поширилися у багатьох країнах: в Шрі-Ланці, Бірмі, Таїланді, Камбоджі, Лаосі, В'єтнамі, Тибеті, Китаї, Японії, Монголії, Кореї, в деяких частинах Індії, Пакистану і Непалу, а також в Росії , де буддизм є однією з чотирьох традиційних релігій. Буддійське населення світу перевищує 500 мільйонів осіб.
З плином століть в буддизмі утворилося велике число напрямків і шкіл. Буддизм Тхеравади, будучи найдавнішою школою, що зберегла слово Будди практично без змін і реформ, має схожий з іншими напрямками буддизму базис, однак, не визнає багатьох їх навчань, вважаючи це пізнішими доповненнями, які спотворюють справжнє вчення Будди, а іноді навіть повністю йому суперечать . У тхеравада авторитетними вважаються тільки тексти палійского Канону , І саме на них вибудувана система доктрини і практики цієї школи.
Суть ідеї буддизму полягають в тому, що його послідовникам потрібно робити добрі справи і утримуватися від вчинення неблагих вчинків, не піддаватися спокусам і тренувати свій розум (до списку питань)